Rijden op Zonnekracht, hoe werkt het?

Laden op zonne-energie, het is duurzaam, leuk & voordelig om de elektrische auto te laden op zonne-energie. Deze functie wordt dan ook veel gevraagd wanneer men gaat kijken voor een laadpaal > hij moet rekening kunnen houden met mijn zonnepanelen!

Uiteraard hebben wij bij duurzaamautoladen.nl hierover nagedacht, en hebben wij ons assortiment zo ingericht dat we dit mogelijk kunnen maken voor bij jou thuis. Laden op zonne-energie behoeft wel wat extra toelichting, omdat er veel misvattingen kunnen ontstaan, gaan we er hier wat dieper op in. Alles over laden op zonne-energie vindt je hier.

Laden met zonnepanelen doen we altijd!

Het is een misvatting om te denken dat een laadpaal een dergelijke functie nodig heeft om te kunnen laden op de energie die binnenkomt vanuit de zonnepanelen. Laten we voorop stellen dat wanneer de zon schijnt, en je zonnepanelen thuis hebt, je altijd deze energie kan gebruiken om in je auto te stoppen. Hoeveel je kan gebruiken vanuit de zonnepanelen, hangt af van hoeveel panelen op je dag liggen + wat je eigen verbruik is in huis. Oké, dus met elke laadpaal laadt je op zonne-energie, alleen waarom hebben sommige laadpaal merken dan deze functie? Goeie vraag..

Particulieren die veel zonnepanelen hebben

Particulieren die veel zonnepanelen hebben, en daar wat mee willen doen, zoals het opladen van de elektrische auto, zien dit als een een-tweetje. Het mooiste zou natuurlijk zijn om ‘enkel en alleen’ op zonne-energie te kunnen laden. Geweldig wanneer de auto het weekend op de oprit staat en je deze niet nodig hebt, laat de zon maar schijnen! Laadpaal merken geven je dus de optie; Laden op puur groene & duurzame bronnen (vaak alleen zonnepanelen, anders windturbines etc), of gecombineerd > snel laden vanuit het net, met zoveel als mogelijk aangevuld vanuit deze groene & duurzame bronnen. Het prioriteren van de zonne-energie is wat men als functie vaak wilt gebruiken. Maar..

Hoe zit dit nou echt ?

Om enkel zonne-energie te gebruiken, moeten er flink wat zonnepanelen op het dak liggen, want hier komt de clue;

een elektrische auto heeft een opstart vermogen nodig van 6A, ongeacht of je auto op 1 of 3 fase moet laden. Dit wil zeggen, dat er best wat zonnepanelen nodig zijn (inclusief omvormer) die dit vermogen moet kunnen opwekken. We hebben het hier ook over ‘overschot’ van de zonnepanelen, welke we vervolgens in de auto kunnen stoppen, omdat je thuis ook eea qua apparatuur gebruikt.

De rekensom, Puur laden op zonne-energie.

De gemiddelde tussenwoning met zonnepanelen hebben rond de 8 tot 12 panelen op hun dak. Laten we zeggen dat men sinds 1 a 2 jaar geleden begonnen is met zonnepanelen die destijds een vermogen hadden van rond de 380wp. Als we op een gemiddelde van 10 zonnepanelen zitten, dan is de rekensom vrij eenvoudig;

- 10 zonnepanelen x 380wp = 3800wp

Zoals gezegd, heeft de elektrische auto een opstart vermogen nodig van 6a per fase. Voor veel mensen die 3 fase thuis hebben, betekent dit dat je dus 4,2kW nodig hebt (qua overschot) om de auto puur te kunnen laden op zonne-energie (en niet eens zo snel). Gaat het in dit rekenvoorbeeld lukken om enkel zonne-energie in de auto te stoppen?

Nee helaas.. Uiteraard kunnen we de auto gewoon laden wanneer de zon schijnt, vaak in de zomerperiodes, en de zonne-energie alsnog in de auto stoppen.

Laden op zonne-energie

Een wassen neus?

Ja & Nee. Wallbox&Alfen (nu momenteel in testfase met update 6.4) hebben deze functie en kunnen via een extern geplaatste energiemeter of koppeling met je slimme meter van de netbeheerder, de functie aan zetten.

Het is dus in elk geval handig om te kijken naar hoe belangrijk dit voor je is. Heb je gemiddeld tussen de 8-12 panelen, dan gaat de puur laden op zonne-energie functie dus niet werken..

Wel kan er gewoon geladen worden, en zal je overtollige zonne-energie gewoon in de auto worden gestopt.

Geen of te weinig zonne-panelen ? Dan is een dynamische stroomcontract erg interessant! De merken Wallbox en Zaptec hebben hiervoor zelfs speciale functies in de app. Je kunt eenvoudig je laadpaal instellen om te laden wanneer de uurprijs laag is, je kunt zelfs prijs zones instellen waarbinnen je wilt laden.

Om te verzekeren dat je de volgende ochtend wel op pad kunt kun je zelfs eenvoudig instellen hoe laat je ochtends van huis vertrekt en hoeveel km je minstens moet kunnen rijden.

De Wallbox pulsar Pro

Kan dit beter ?

Dat kan zeker, zoals we weten is die overschot van 6a vaak (te)veel voor de particulieren die niet onwijs veel zonnepanelen hebben thuis.

In dit geval zijn er laadpalen op de markt die een interne relais erin hebben zitten, die het mogelijk maakt om de auto niet op 3 fase 6a overschot te laten opladen op zonne-energie, maar op 1 fase > de auto wordt dus omgezet van opladen op 3 fase, naar 1 fase.

Onwijs slim, omdat je vaak wel eerder kan laden met minder overschot, dan dat je 4,2kW binnen moet krijgen (minimaal). De Wallbox Pulsar Pro is daar een mooi voorbeeld van. Deze is hardwarematig al voorbereid op deze functie, alhoewel dit niet de enige vernieuwing is in de Pulsar Pro lader van Wallbox.

Ik wil, Duurzaam Autoladen,

Help?

Wij gaan samen met jou kijken hoe de situatie is, en of deze functie voor puur laden op zonne-energie uit gaat.

Elke situatie is anders, en dus blijft het altijd maatwerk om te kijken welke lader goed aansluit op jouw behoefte & thuis situatie.

Neem met ons contact op en ontdek wat er mogelijk is. Plaatsing door onze eigen erkende monteurs kan al binnen 5 werkdagen !

Meer informatie

Laadpaal installatie

Installatie kosten zijn mogelijk vanaf €329,99 excl btw, zodat duurzaam rijden betaalbaar en toegankelijk wordt voor iedereen.

installatie is mogelijk binnen 5 werkdagen !

Laadpaal kosten

Gemiddeld kost een lader tussen de €500,- en €1.000,- euro.

De kosten van een laadpaal variëren op basis van verschillende factoren, zoals het type, de laadsnelheid en extra functies.

Vrijblijvende offerte

Ben je benieuwd wat de kosten zijn voor een laadpaal ? Klik op de onderstaande link en vraag geheel vrijblijvend een offerte aan binnen 1 minuut.

Voor bedrijven komen we gratis langs voor een schouw op locatie.